25-11-09

Liefde is ...

Liefde is haar wensen in vervulling laten gaan.
Getrouwd zijn is luisteren naar haar wensen.

Daar lag ze dan, haar wens.

Midden op tafel naast de choco, bij de lepel, nog met dat randje koffie aan. Haar wens eerst zo warm, zo zacht en zo inspirerend. Ligt daar nu, droevig, alleen, bijna zielig. Bij het ontbijt had ze het nog op tafel gelegd. Ik ook had enkele wensen maar die konden niet tippen aan haar hartewens. Dus liet ik het zo. Ik nam mijn wensen en stak ze terug in mijn hart. Warm en veilig en vooral, enkel gekend door mezelf en zij. Natuurlijk wist ze van deze wensen want enkel zij wist wat er leeft in mijn hart. Omdat haar hartewens van fase was veranderd kon die natuurlijk niet gewoon terug in haar hart. Neen, want net zoals een rups omgetoverd wordt in een cocoon, wordt de hartewens een plan van twee, een concreet idee om later te ontpoppen tot realiteit.
Ik kreeg het nieuws pas laat. Flarden van auto … wachten op… antwoordapparaat … nochtans gevraagd … slipte … meteen … geen pijn, floten door mijn hoofd. Thuis was er niets, buiten de koude ontbijttafel. Met haar pot choco zonder suiker, zonder vet en volgens mij zonder smaak, haar bijna lege tas koffie en daarnaast een lepel die deze keer geen bruine vlek had nagelaten op het nieuwe tafelkleed.

Wat moet ik nu met die wens? Tussen abstract en realiteit, maar zonder voedende moeder en met een huilende vader. Ik liet ze voor wat ze was, die wens, samen met haar tas. Morgen was er weer een dag en daarna nog en nog en nog en. Zonder wens en zonder tas kon ik dromen dat er geen einde was.

19:30 Gepost door Toontje in Verhalen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-04-08

Vaal groen en blauw

IMG_4593Terwijl de witte wolken uit zijn mond sijpelde, sloot hij de ogen. Hij had hier liever niet gezeten, bedacht hij zich vluchtig.

Hij wou hier niet zitten en wou niet horen en niet zien.

De liters drank en zittende uren hadden zijn blaas doen opzwellen tot een kleine pompoen. Hij kon zich niet inhouden en trok daarom naar het donkere toilet. Terwijl hij daar zat en de namen en nummers van lang vertrokken tooghangers las overhoorde hij het geheim. De donkere wc in een bruin café veranderde helrood in zijn gedachten. Zo duistere woorden, zoveel onderwereld had hij nog nooit gehoord. Hij wou deze minuten wissen uit zijn gedachten. Het pakte op zijn hart en hij voelde zijn mond verdrogen. Hij bleef zitten tot de zwarte schaduwen verdwenen en de dauw wakker werd om naar de grassprieten te gaan voor hun dagelijkse taak van het hangen te vervullen. De muziek werd vermoord en hij stond op. Verzwakt en met schouderpijnen sjokte hij naar de uitgang. De deur werd vakkundig achter hem gesloten en hij stond op straat. De zon scheen verdwaald in zijn ogen maar de ochtendwarmte bracht geen genot. De kleuren waarvan hij dagelijks dronk en op plaat zette waren verdwenen. Hij liep naar huis, maar de steken in zijn borst werden harder en in plaats dat het ritme toenam verzwakte de slag per stappende stap. Het geheim zat op zijn ziel, het danste daar, maar hij wou er niet mee dansen. Zijn lippen bleven plakken op zijn tanden, zijn glimlach was al verstorven. Hij voelde zijn tenen krimpen en de jaren vielen in seconden neer op zijn inmiddels grijs geworden haren. Als oude bedelaar kwam hij thuis gestrompeld. De verrotting had toegeslagen, dat rook hij terwijl hij krakend zijn kleren op een hoop vouwde. Zijn dorre hart pufte onder iedere nieuwe slag en werd in slaap gefluisterd door dat ene geheim.

Hij zou het geheim nooit uitspreken want als het zou ontsnappen dan zou het iemand anders te pakken krijgen. Hij zou het nooit neerpennen want hij voelde dat, buiten zijn eigen zielsredding, dit enkel kwalijke gevolgen met zich meedroeg. Hij besloot te zwijgen en zijn hart besloot hetzelfde. Zijn geheim had gewonnen, maar in het zwarte zijn wist hij dat het geheim niemand meer zou overwinnen.

21:59 Gepost door Toontje in Verhalen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geheim, geheimen |  Facebook |

04-08-05

Het medaillon

Ze zaten op het terras en beiden keken naar hun glas dat nu reeds halfvol was. De stemming van de twee liet wel uitschijnen dat ze het biertje als halfleeg beschouwden. Ze keek op en vroeg "vind je dat we nog steeds samenpassen". Deze fluisterwoorden gaven de aanzet tot trage tranen uit zijn ogen. Hij veegde ze weg en probeerde zijn stem samen te rapen. "ik ..." de kraak in zijn stem belette hem zijn zin verder te zetten. Een zucht en een traan floepte tegen zijn uit zijn gezicht. "Ik weet het niet zo goed, soms wel soms niet". Haar ogen waren inmiddels ook volgelopen en toen brak even de dam. Verschillende waterlanders vloeiden naar beneden en zo ook hun blik.
DE conversatie liep verder maar er kwam niet meer uit dan een zucht en de woorden, "al bij al ik zie je nog graag. Echt wel". Een ober kwam langs en zag de twee zitten. "Sorry dat ik stoor maar hoorde wat jullie vertelde. Ik kan jullie vraag misschien beantwoorden". De twee keken omhoog. Beide, een beetje ongemakkelijk, trachtte hun tranen te verbergen. Ze keken de jongeman verbaasd aan. Hoe zou zo een jobstudentje hen kunnen helpen. De ober zei dat hij zelf hen niet kon helpen maar dat hij wel iemand kende die ze kon helpen met de vraag "horen we tesamen?". De jonge keek vragend naar het meisje en vroeg haar waarom ze het niet zouden doen. Zij was niet 100% gewonnen voor het idee. Maar na een aantal lange blikken waaronder zeer smekende van de jongen besloten ze toch om de onbekende man te gaan opzoeken. Ergens in een donkere onbekende steeg hing er een bord "Het antwoord". Het droeve koppel wandelde hand in hand binnen. De oude man begroette hen alsof hij wist dat ze kwamen en dat was ook zo. De ober had gebeld dat ze kwamen. De twee deden het verhaal en de man luisterde heel intens. Hij had een antwoord voor hen. Maar er hing een prijs aan. "Wat is die prijs vroeg het meisje". De man zweeg en keek even rond. "Jullie zijn de prijs". Het meisje zag er niets goed in en vroeg om weg te gaan. de jongen zei dat het toch geen kwaad kon misschien konnen ze er iets mee doen met antwoord. Denkelijk niet bedacht de jongen want deze man was duidelijk niet bij zijn verstand. De jongen draaide zich en gaf de man zichzelf. Hij was de problemen bijna vergeten door dit belachelijk gebeuren. De oude man keek naar het meisje en ze gaf uiteindelijk dan ook maar toe. In de achterkamer van het atelier haalde de oude vent een drankje boven. Ze keken naar elkaar en kustte heel innig. Dan dronken ze ervan, alles begon te duizelen. De kamer verdween en ze zagen hun eerste ontmoeten, de kus der kussen, een heerlijke vrijpartij die begon als onschuldig spelletje en die vrijwillig eindigde als een heerlijk klaarkomen. Dagen van zon en regen. Films en een sluiter die je hoorde op de achtergrond. Het beeld flikkerde en de flitsen van wit werden zeldzamer toen werd het donker.
De oude man keek neer en zag op de twee stoelen aparte stukken medaillon liggen. Hij pakte ze op en bekeek de twee brokken. "Tiens ze pasten toch niet bij elkaar, vreemd. Ze hadden mij anders wel kunnen overtuigen". De twee stukken medaillon paste perfect maar ze hadden dezelfde kleur en de voorkant keek de andere kant op. De ene helft vloog in de hoogste schuif Uit een derde schuif nam hij een zakje met een stuk medaillon. Het had lang geduurd maar eindelijk had hij een passende andere helft gevonden.

21:49 Gepost door Toontje in Verhalen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

01-05-05

Whisper winds cry

Hij nam even de tijd, pakte het beertje vast en legde het te slapen in het oude bed. Met benevelde ogen liep hij naar het medicijnen kastje. De drie potjes op een rij werden in hun orde verstoord door zijn hand. Deze had hij niet meer nodig. Hij pakte het potje die hem in deze tijden steeds wat zielsrust gaf. In de woonkamer grijpte hij naar de bar-deur en haalde zijn ouwe klare boven om de bittere pil door te slikken. Zijn gezicht tekende het beeld van een veertiger, nochthans was de eigenaar van de vale grijze ogen niet veel ouder dan 32. De pijn verstomde maar bleef in zijn achterhoofd liggen, wachtend op het uitwerken van de medicatie.
Hij nam de wagen en reed naar de plek. Op deze brug had hij niet kunnen voorkomen dat Victor zijn trots en enige het evenwicht verloor. Zonder die aanstormde auto had hij zijn eerst en laatst geborene gewoon kunnen troosten en de traantjes in zijn ogen kunnen drogen met een kietelende vinger. Oude remedies moet je niet veranderen, dacht hij even bij zich zelf. Hij stelde zich aan de brug en keek over de baan. Hij deed de ogen dicht. De pijn verdween en hij dacht even de lach van Victor te horen. Hij zag hem zelfs naar hem toe lopen. Hij nam het kindje in de armen en knuffelde hem alsof er geen einde aan kwam. Met een glimlach opende hij de ogen. Maar met het echte beeld terug op zijn netvlies, verdween de lach en geur van de herinnering. Hiermee verdween ook zijn glimlach. Het laatste gevoel dat hij ooit nog had was de zachte huilende wind door zijn haren. Toen gingen ook zijn ogen toe en misschien zou hij zijn eerste en laatse kind terug zien. Maar toen het licht verdween vervaagde ook alle levende hoop.

17:29 Gepost door Toontje in Verhalen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

10-06-04

Lennert en Grovert 2

Verschillende jaren later en de grote vakantie was opnieuw ten einde, maar dat vond Lennert niet erg. Liever gepest worden door jan en alleman dan 2 maand moeten overleven zonder zijn ouders. Lennert was niet op reis kunnen gaan want zijn ouders hadden voor de zoveelste vakantie op rij belangrijkere zaken aan hun hoofd. Lennert dacht zelfs dat zijn ouders nooit vakantie namen en dat alles belangrijker was dan hun eigen zoon. Hij was dan ook volgens zijn vader een ongelukje. Het is trouwens op die manier dat hij Grovert had leren kennen. Vele vakanties terug zou hij normaal gezien met zijn ouders een weekje aan de Vlaamse kust verblijven. Door belangrijke zaken konden enkel zijn ouders naar zee en Lennert mocht niet mee. Lennert stond aan de deur van zijn huis met zijn tentje aan de voeten te wachten op de mercedes van papa. De mercedes kwam niet maar wel de oude buurvrouw die niet van kleine jongetjes hield omdat ze zo wild en luid zijn. Zij kwam aan Lennert vertellen dat zijn ouders vertrokken waren zonder hem omdat ze nog zaken hadden. Met tegenzin vroeg ze ook of hij bij haar wou logeren omdat hij anders zo alleen zou zijn. Lennert weigerde en ging met een krop in de keel naar zijn tuin. Vanaf het moment dat de kromme gestalte van de oma verdwenen was begon hij luidkeels te snikken. Lennert was deze situaties gewoon maar zijn vader had het hem deze keer met een oprechte stem beloofd. Hij geloofde hem. Lennert begon met tranen in de ogen zijn tentje op te stellen in de tuin. Als zijn ouders niet op vakantie met hem wouden dan ging hij thuis wel op vakantie. Het kostte hem veel moeite om de tent op te zetten. Tot plots iemand zei "Je moet eerst je binnentent leggen en vastzetten, dan mag je pas de stokken steken". Lennert keek verschrikt rond en vroeg zich af wie er had gesproken. Er was niemand in de buurt. Een beetje angstig deed Lennert verder. De stem sprak weer met dezelfde raad. Lennert zag niemand, alleen maar een grote treurwilg die al jarenlang in zijn tuin onbewogen staat. Hij vroeg de boom of hij gesproken had, alleen de wind liet weten dat die van de partij was. Lennert stelde de vraag opnieuw. De takken van de boom kwamen op Lennert af. Die schrok terug maar ieder antwoord bleef hem bespaard. Hij volgde de raad op van de fictieve persoon. Daarna hoorde hij de hele dag niemand enkel een trein die in de achtergrond naar een onbekende bestemming vertrok. De avond viel en Lennert besloot om zijn vlees buiten te bakken. Als kind had hij noodgedwongen leren koken. Eerst had hij leren microwaven maar dat werd saai en had maar besloten om het kookboek er eens bij te pakken. Sindsdien was hij uitgegroeid tot een heel jonge chef-kok, dat vond hij zelf toch. Hij stookte een vuurtje aan de tent. Opnieuw kwam de stem deze keer iets serieuser "hey ben je gek, vuur is gevaarlijk hoor". Lennert schoot recht stampte het vuur instinctief uit. "Wie was dat" zei hij. Er kwam wederom geen antwoord. "Ben jij dat boom". Geen antwoord. "Ik zal het niet zeggen als jij het bent boom" smeekte Lennert bijna. Er kwam steeds geen antwoord. Ik ben gek aan het worden dacht Lennert, ik spreek nu tegen een boom. Voor de eerste keer die dag verscheen een kleine lach op zijn gezicht. Wanneer Lennert terug wou beginnen aan zijn vuurtje zei de stem " Ik heet Grovert". "Wat" vroeg Lennert. "Ik heet Grovert, niet boom". "Jij bent het dus toch maar hoe kan dat, hoe kan een boom praten". "Ik weet het niet" zei Grovert "ik kan dat al heel mijn leven. Kunnen andere bomen dat niet" Vroeg hij. "Niet dat ik weet" zei Lennert "je bent de eerste boom die spreekt tegen me". "Ach zo, jammer ik hoopte dat er andere zouden zijn". "Waarom" vroeg Lennert. Een kleine zucht volgde "Weet jij hoe voelt om alleen te zijn op de wereld, met niemand te kunnen spreken die je begrijpen kan. Er is hier geen boom in de buurt en ik denk dat de struiken te dom zijn om te kunnen spreken. Ze maken enkel maar een ritselend geluid, zeer irritant trouwens. Ach wat weet jij ervan je bent amper 8 jaar". Tranen begonnen te zwellen in de ogen van Lennert, hij wou iets zeggen maar de enige klank die eruit kwam was een mengeling tussen je neus klaren en snikken. "Wat is er jongen" vroeg Grovert met wat spijt in zijn stem. Hij vond het jammer dat hij zo bot was geweest met de jongen maar ja zo zijn bomen immers, zeer hard. Lennert stopte met snikken en zei dat hij wel weet hoe het voelt om alleen te zijn. Hij vertelde hem dat het misschien erg is om niemand rond je te hebben, maar het is erger om mensen rond je te hebben die je niet willen of zien staan. Lennert begon luidop te huilen en kon zich niet meer inhouden. Hij pakte de bast van Grovert vast en weende uren aan een stuk. Het was al laat in de nacht toen Lennert begon te kalmeren. De twee hadden ontdekt dat ze heel veel gemeen hadden. Grovert had iemand gevonden die tegen hem kon spreken en Lennert had iemand gevonden die met hem wou spreken.

14:36 Gepost door Toontje in Verhalen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

08-05-04

Lennert en Grovert 1

Lennert en Grovert

De eerste dag op school was een ware hel voor Lennert. Hij kwam als zo velen vanuit een omliggend dorpje de grote stad binnen om in een staatsschool het begin van zijn tienerleven te beginnen. Zijn nieuwe klas, een latijnse richting, zat vol met jongens en meisjes die dachten dat ze belangrijker waren dan hem. Na de kennismaking met de leraar moesten de jongeren naar voor komen om zichzelf voor te stellen. Lennert die al geen held was om voor een publiek te spreken kroop angstvallig naar voren. In zijn zenuwachtigheid prutste hij met zijn handen in zijn zakken. Dit was het begin van gelach in de klas. Lennert had in de lagere school de bijnaam sokky. Deze bijnaam had hij gekregen omdat zijn moeder hem steeds met de meeste kleurrijke sokken naar school joeg. De sokken die hem in de lagere school doopte tot schattigste en liefste jongen van de klas, verdoemde hem nu tot pestslachtoffer nummer 1. Maar dit was nog niet het einde van de oplaaiende spot. De klas met leraar erbij proestte het pas echt uit toen hij vertelde over Grovert zijn beste vriend. Het is vrij normaal dat iemand een beste vriend heeft, maar Grovert was heel speciaal. Grovert was de treurwilg in de tuin van Lennert. Jarenlang zouden ze hem hiervoor uitlachen.
De gruwelijke schooldag was ten einde en Lennert nam de bus naar huis. Vanaf het moment dat hij uit de bus stapte tot aan zijn huis hield Lennert niet op met wenen. Hij was een gebroken jongen. Hij smeet zijn rugzak aan de kant en liep naar Grovert. "Ik haat die school" zei Lennert. Grovert nam hem in zijn takken en liet de zachte bladeren langs zijn kaak strelen om de tranen zoveel mogelijk op te vangen. Ik wil niet meer zei Lennert. Het kan toch niet zo erg geweest zijn? Vroeg Grovert hem. Lennert vertelde zijn relaas. Grovert probeerde hem op te vangen zoveel hij kon maar Lennert viel deze keer niet te troosten. Lennert bleef bij Grovert liggen en praten tot als de warme september zon zijn laatste licht begon te werpen op hen. Zo ging het met Lennert vroeger en dit stramien ging nog even blijven duren. Soms viel Lennert te troosten en kon zijn beste vriend hem opnieuw doen lachen. Maar soms was het onmogelijk om iets aan zijn verdriet te doen.

20:02 Gepost door Toontje in Verhalen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-05-04

Lennert en Grovert

Toen ik en mijn vriendin uit elkaar zijn gegaan heb ik wat tijd gestoken in een klein verhaaltje.
Dit verhaaltje gaat over een eenzame jongen en zijn boom.
Lennert de jonge leer je kennen door verhalen die zich vandaag afspelen en zaken uit het verleden toen hij zijn boom Grovert net leerde kennen.
Het is geen hoogstaande literatuur maar wederom een bezigheid. waarom post ik dit bericht. Omdat ik met veel plezier en gemak dit verhaaltje wens te tonen aan de wereld. Waarom hier? Omdat geen kat er denkelijk om geeft wat ik doe of niet doe dus als je wenst lees het indien niet tja dat is jou ding.

Veel plezier met Lennert en Grovert vanaf morgen zal het eerste deeltje erop komen.

15:09 Gepost door Toontje in Verhalen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-01-04

De mythe van de 10 chinese zonnen

Er waren ooit in het oude china 10 zonnen die elk 1 dag schenen in de 10-dagen week van de chinese kalender. Een zon vertrok met zijn moeder Xi he naar de berg Yen-Tzu in het verre westen. Deze reis duurde één dag. Na de reis gingen ze langs de andere kant terug naar het oosten, naar de vallei van het licht. Waar De moeder haar kind waste en aan de boom Fu-sang hing. Om hem te laten rusten van de reis. Hier moest hij blijven tot 9 dagen later. Ondertussen vertrok de moeder opnieuw met een andere zon. Dit gebeurde jaren en jaren lang. Tot op een dag de zonnen het beu waren om 9 dagen te wachten om weer weg te mogen en dus besloten ze om allemaal tesamen weg te gaan. Hierdoor werd het leven op Aarde onnoemelijk heet. De keizer Yao besloot om te gaan spreken met de vader van deze zonnen Di Jun, om te vragen of zijn kinderen niet terug een voor een wilden verschijnen. Di jun deed dit maar de kinderen weigerden om te luisteren. De vader besloot dan de boogschutter Yi te vragen om zijn kinderen af te schrikken met zijn 10 magische pijlen. Yi schoot echter 9 zonnen neer. De enige die overbleef is de huidige zon. Di jun was zo kwaad op de boogschutter dat hij hem veroordeelde tot een leven als sterveling op Aarde.

23:40 Gepost door Toontje in Verhalen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |