30-01-10

History of Gaming part 5

imagesHet nieuwe millennium, een bug en het einde van de wereld. Niets is minder waar voor de gamers. Met de Playstation 2 treden we een nieuw tijdperk binnen. Snellere laadtijden, fantastische graphics, coolere spelletjes grotere geheugenmogelijkheden. Je kunt met de Playstation 2 Online en je kunt er films op kijken. De Playstation is momenteel de console van de 21ste eeuw zoals de SNES die was voor de 20ste eeuw. Eigenlijk is dit ook een beetje het einde van de console en de start van echte multimedia entertainment systemen.

De Playstation 2 heeft op moment van release geen echte concurrent. Sega is verdwenen en Nintendo komt met de Gamecube en zijn eerste optische schijf achter het net vissen. Alleen met de Game-boy advance overleven ze als alleenheerser op de markt van de handhelds. Zoals gezegd was de pc in enorme opmars maar dit platform heeft enorm te kampen met z’n openbaarheid. Spelletjes en software zijn in geen of weinig moeite te kopiëren. Terwijl een Playstation al technische veranderingen moet ondergaan om piraterij toe te laten, wat ook niet altijd lukte. Ontwikkelaars richten zich terug meer op de performante console. Maar er was iemand met grootsere plannen. Een ontwikkelaar van OS die zijn programma’s in ieders huiskamer wou. Een multimedia systeem. Microsoft. Ze hadden alles in huis Direct X, de juiste programmatie, alleen nog een platform. In 2001 wordt er een nieuwe heerser geboren. De X-Box. Door zijn genetische verwantschap aan de pc, moest er voor de programmeurs weinig veranderen. Ze konden verder schrijven als ze deden voor de Windows draaiende pc, maar waren “beter” beschermd tegen piraterij vanwege de consolevorm. Zo komen we bij(na) vandaag. In 2004 was er nog een gigantische evolutie in de handhelds. De Playstation kwam uit in draagbare vorm. Nintendo komt met een touchscreen handheld naar buiten. Nintendo toont met dit klein grutje hun nieuw ingeslagen weg. Intuïtieve besturing, puzzel-gameplay en komische games lijkt hun strategie te worden. In bepaalde games kan je met een pen wolken tekenen maar als je ze weg wilt moet je blazen op je game-boy. Bij de consoles geen echte vernieuwingen meer van hetzelfde en gewoon sterker, krachtiger knapper. De Playstation 3, De Xbox-360 tonen meer spieren maar bieden dezelfde mogelijkheden alleen Up-to-date. Bijvoorbeeld zit er geen dvd-speler meer in de Playstation 3 maar een Blu-ray. Geen enorme innovaties. Echter is Nintendo terug en klaar voor de strijd. Met de Nintendo Wii toont de producent waarom we mogen zeggen dat zij in het gamen hebben uitgevonden. Met een totaal nieuwe manier van besturen en controleren van Games door de Wii remote slagen ze erin om de wereld te charmeren. Nostalgische gamers grijpen terug naar de Wii. Bij deze console is het gamen opnieuw de reden om de machine aan te zetten. Gameplay komt voor op graphics en geweld. Hierdoor zijn er natuurlijk een aantal anti-Wii’ers die de console kinderachtig vinden. Jammer genoeg was het succes van dit platform een beetje onderschat en zijn de ontwikkelaars in alle haast op de boot gesprongen waardoor de besturing niet steeds optimaal was. Maar door de lage prijs en online features waardoor klassieke spelletjes terug gespeeld kunnen worden, werd de Wii vaak de tweede console in huis. Naast een Playstation of X-box.

Daar zit ik dan, jaren na de eerste keer dat ik het klavier TSR-80 kapot tikte om decatlon te winnen. Een heel lange periode gestopt met gamen en dan voor mijn verjaardag een Wii gekregen met alles erop en eraan. Je mag zeggen wat je wilt, maar ik vind het gameplay ten top. Gemakkelijk om in te stappen maar om heel goed te worden is het geen eitje. Vooral omdat je gamers vanuit de wereld tegen je kunt krijgen in verschillende spelletjes. Goed ik ga nog Mario-karten tot later.

29-01-10

History of Gaming part 4

sega_dreamcastHet einde van de Arcade is er, want vanaf nu moeten we niet meer geld in een schuif steken om op elkaars gezicht te slaan. 16-bit is toegekomen. De Sega breekt door met de Mega drive, geboren in 88. De Sega vliegt er pas echt in als deze ook een super mascotte krijgt zoals Sonic The Hedgehog in 91. Natuurlijk is de belangrijkste concurrent Nintendo daar dan al met de Super Nintendo. Arcade spelletjes die geliefd waren op de speelbakken zijn in volle glorie ook te verkrijgen op thuisconsoles. Mortal Kombat, Virtua racing en Street-Fighter II worden in menig living gespeeld. Echt veel tijd hebben deze nieuwste consoles niet want 4 jaar na de SNES, komt er iemand nieuw spelen, de Playstation. Het is er eentje die zal blijven.

Nintendo blijft trouw aan zijn SNES, door titels zoals Donkey Kong Country . Waardoor het niet mee overstapt naar de 32-bits tijdperk. Sega innoveert mee en brengt de Sega Saturn uit. Nu had Nintendo nog een ace achter de hand, een samenwerking met Sony. Jammer genoeg liep deze op de klippen maar het bracht Sony op het idee deze nieuwe krachtpatser te releasen. Nintendo blijft verweesd achter om uiteindelijk een antwoord te bieden op de Playstation en dat werd de N64. Er werd gekozen voor cartridges om de klachten rond de lange wachttijden van de Playstation cd tegen te gaan. Maar helaas, Playstation wint deze strijd. Met de Dreamcast een zeer innovatieve console van Sega probeerde ze voor de laatste keer de wereld te veroveren. Een van de eerste consoles met netwerkmogelijkheden. Maar hij haalde het niet meer tegenover de competitie. Sega stopte met consoles maken.

Tijdens deze periode werd er ook een gevecht geleverd tussen de handhelds. Game-boy vs. Game-gear. Ook deze wedstrijd verliest Sega. De virtua boy van Nintendo stapt op de hype van virtual technologie maar was te vooruitstrevend voor die tijd en mogelijkheden en sterft een jaar later. Trouwens de reden waarom de Nintendo deze periode overleefde, met de zwakke virtua-boy en niet zo sterke N64, is de kracht van de Game-boy. Die tot op vandaag heruitgevonden wordt.

Een andere geduchte concurrent is nu de PC. Tegen het einde van de jaren 90 hebben de Pc’s de grafische kracht van de consoles vlot ingehaald en de kunnen vanwege Plug’n play gemakkelijk versterkt worden. Games volgen deze evolutie en al snel zijn consoles verouderd. Breedband is toegekomen en op het netwerk spelen kunt een super groei. Ook installeer je het spelletje nu op de Pc, je kunt opslaan zware graphics komen niet alleen meer van het schijfje. Het antwoord komt van Sony met de Playstation 2.

History of Gaming part 3

Nintendo_entertainment_systemDe heerlijke jaren tachtig, er bestond geen decennium dat zo afgrijselijk was qua, kledij, muziek en anderen. Maar het was wel de gaming sprint. Chips werden kleiner, games complexer en de fundamenten van het thuis gamen was op het einde van de jaren 80 klaar om te ontploffen. Dit is het decennium van Nintendo en van Sega. Arcade staat op zijn hoogtepunt met Donkey Kong en Pac –Man. De Film Tron geeft de vernieuwde mogelijkheden van graphics aan. De eerste hand-helds van Nintendo komen uit. Kort na de release van de The Game and Watch van Nintendo, komt de NES(Nintendo entertainment system) op de markt. We spreken over 83. Sega komt met de SG-1000 op de markt maar heeft weinig succes. In 85 worden de bekendste broers op Aarde geboren. Mario en Luigi. Super Mario Bros is tot in 2008 het best verkopende spelletje ooit geweest. De games worden enkel maar beter. Zelda, Mega-man, Castelvania, Metroide en Final Fantasy. Na het succes van de NES komt Sega met de Master system op de markt. De eerste Game-boy van Nintendo komt uit, Atari gaat nog even in de aanval maar faalt met de Lynx. In alle eerlijkheid is het op dit moment dat deze domme-gast echt het bestaan van de videogames leert kennen.

Net voor het einde van de jaren 80 gaan we naar de volgende generatie consoles. De 16-bits staan voor de deur. De arcades hebben hun tijd gehad want algauw gaan de graphics van deze nieuwe consoles die van de Arcades inhalen. Maar er is nog een front dat niet stilzit. Bij de Pc’s zijn patsers ontstaan die ook weg kunnen met games. TRS-80(games) en de Commodore 64 en uiteindelijk de Amiga luidden het pc-tijdperk in. Opnieuw voor mij mijn eerste contact. Dit is echte nostalgie.

History of gaming part 2

1We zijn vertrokken de jaren zeventig zijn het startschot voor de games. De arcade-bakken zijn op volle toeren aan het draaien en kennen hun gouden eeuw. Ondertussen kwamen de eerste generatie Qame tuigen op de markt. De belangrijkste zijnde De Atari 2600 en een eerste Nintendo console voor televisie Color tv-game 6. De Atari was trouwens de eerste Home-console die met een processor en actieve cartridges werkte. Voor de arcades komen nu de klassiekers als Asteroids, space invaders. Het Luna park of de video arcades kwamen nu in getallen op.  

28-01-10

History of Gaming part 1

magnavoxodysseyVoor de uitvinding van computer en Gameconsole hebben we drie uitvinden nodig gehad. Eerst de uitvinding van wiskunde(en hun apparatuur, de rekenmachine of Abacus). Dit apparaat was de gigantisch succes. Zo een succes dat het een dikke 4000 jaar na zijn release nog gebruikt wordt. Daarna, ongeveer 2000 jaar later werd het niets uitgevonden zo een 500 jaar voor die drie mannen onder leiding van een ster op kinderbezoek gingen. De eerste computer kwam denkelijk 375 jaar later. Maar voorlopig geen spelletjes. Allen zijn dit uitvindingen van de Indiërs, Chinezen en Arabieren. Natuurlijk weegt dat niet op tegen de nadelen van een multiculturele samenleving.

 

Natuurlijk wachten we nog op een andere uitvinden buiten wiskunde en de nul om te beginnen spelen. Tromgeroffel, joepie. Daar is de elektriciteit en zo ook het begin van het digitale tijdperk. Aan en uit konden vertellen wat er gebeuren moest. De kathode buis, een brokje technologie dat een enkele punt licht kon doen verschijnen op een scherm. In 1947, kort na die grote oorlog, kwam het eerste voorwerp waarop een computerspel gespeeld werd uit. Het zag er uit als een radarscherm waar je een lichtje van baan kon doen veranderen. Het stelde een raket voor. De gebouwen(doelen) konden niet getekend worden dus die werden op doorzichtig papier op het schermpje geplakt. Het was pas in de jaren 70 dat we (de echte gamers) kunnen starten met spelen. Gebaseerd op een van de eerste spelletjes Spacewar! En onder begeleiding van Pong kwamen de arcades aan de macht. In plaats van de flipperkast kon men voor een paar centen De ruimte platschieten of tennissen. In 71 kwam de eerste thuisconsole al uit. The Brown Box en dus enkele jaren later de Magnavox Odyssey. Jammer genoeg geen super succes want iedereen dacht dat het machine enkel op de Magnavox-televisies werkte.

Ancient History of gewoon Oldies


video-game-timeline2Het zal weer die tijd van het jaar zijn zeker. Misschien begint leeftijd me toch parten te spelen. Want meer en meer gaan mijn onderwerpen over nostalgie. Is de interesse in geschiedenis drang naar nostalgie of is het gewoon nieuwsgierigheid. Als we spreken over de middeleeuwen kan er weinig sprake zijn over nostalgie, mits we niet kunnen terugblikken op een persoonlijke beleving van die periode. Nu wil ik even teruggaan in de tijd maar maximum 40 jaar geleden. De computer en natuurlijk het heerlijk gamen. Als vroegere Nintendo adept en huidig WII-fan. Schaftte ik me Super Mario Bros 3 en Super Mario World aan. Na wat Zombies schieten kan ik zo terugtrekken naar vervlogen tijden. Maar van hoever komen we. Ik ben even gaan kijken. Omdat 40 jaar traag gaat heb ik besloten om per dag een middernachtposting te doen over de historiek van de computer(lees: spelconsole)

10:24 Gepost door Toontje in Technologie/gagdets/nieuwigheden | Permalink | Commentaren (0) | Tags: games |  Facebook |

24-09-09

Veel te leuk

Nochtans niet van mijn gewoonte, hoewel. Ik kan wel kwijlen op technologie. Ik ben niet van dat allooi dat ik iedere nieuwste gadget koop. Maar stel dat ik ze in mijn handen krijg dan ben ik even zoet. Onderstaande link moet ik toch even doorsturen. Enjoy

Leuke pooltafel.

12-10-05

Technologie ten top gedreven

Het is soms te gek voor woorden. Ooit werd een industriële revolutie het leven in geroepen omdat er een uitvinding kwam die de mensheid een enorme stap vooruit hielp. Tegenwoordig voelen we ons soms gevangen in deze wereld omdat er geen echte vooruitgang wordt geboekt. Een optimist kan zeggen "maar allé we vinden iedere dag nieuwe toestellen uit en de door de verbeteringen komen we steeds dichter bij elkaar". Toch is het merkbaar dat we op een hoogtepunt zitten want er worden enorm nutteloze zaken gemaakt. Natuurlijk wordt de waanzin verborgen onder een term gadget of design. Hier volgen een paar voorbeelden

Sushi USB
Net echt
De Japanners hadden natuurlijk al het patent op het visgerecht sushi, nu hebben ze dat aangevuld met de Sushi Disk. Deze USB geheugenstick heeft dezelfde look meegekregen als zijn rauwe evenknie, maar beschikt daarnaast ook nog over iets extra’s: 32 MB of 128 MB intern geheugen.
Smakelijk hapje
Met maar liefst dertien verschillende smaken/modellen in het ‘sushi-assortiment’ hebben de makers van deze handgemaakte gadget geen half werk afgeleverd. Het waarom van deze sushi-uitvoering is eigenlijk de grote vraag, maar het totaalplaatje vormt in ieder geval toch een kleurrijk geheel...Voor nog geen € 50 heb je al de 32 MB stick, wil je wat meer geheugen dan kost dat je zo’n € 80,-

One time use camcorder
Wereldprimeur
We kennen ‘m allemaal, de wegwerpcamera. Dit kartonnen doosje dat ook nog foto’s kan maken heeft er nu een geduchte concurrent bijgekregen: de One-Time-Use Video Camcorder. Letterlijk vertaald een ‘1 keer gebruiken videocamera’ dus. Dit handzame apparaatje weegt nog niet eens 150 gram en kan 20 minuten aan film opnemen.
Simpel
Producent CVS heeft in totaal slechts vier knoppen op ‘s werelds eerste wegwerp-videocamera gemonteerd en de aan/uit-knop is er daar één van. De beeldresolutie beslaat 640 x 480 en de gadget heeft verder een 1.4 inch kleurenscherm. Door de aanwezige delete-functie kun je het uiteindelijke resultaat geheel naar jouw smaak perfectioneren. En als de film klaar is, laat je het in de winkel op DVD branden (of je doet het gewoon zelf natuurlijk)Kost dat? € 25,- and it’s all yours.

De bestuurbare golfbal
Onmisbaar voor ‘golfgroentjes’
Het is je misschien niet ontgaan, maar de laatste tijd is golfen dé sport. Wil je er een beetje bijhoren, dan zul je dus echt naar die ‘green’ moeten. Maar om te voorkomen dat je jezelf meteen zwaar voor schut zet, is er gelukkig een afstandsbestuurbare golfbal op de markt verschenen.
Ontwijk de bunker
Met de bijgeleverde afstandsbediening kun je de golfbal werkelijk alle kanten op sturen. Uiteraard heeft het wel alleen zin bij korte afstanden, bijvoorbeeld tijdens het putten. Blijf dus vooral uit de buurt van de bunker, want de bal kan zich echt niet door al dat zand heen ploegen.
In de golfbal-oplader…
Zorg er trouwens wel voor dat je de golfbal vooraf volledig hebt opgeladen in de speciale lader. Straks valt ie nog stil op het moment suprème . Kortom, een funny gadget waarmee je de concurrentie goed om de tuin kunt leiden. En voor die € 22 hoef je het zeker niet te laten.

De SMS knuffel t-shirt
Op afstand huggen
Heb je af en toe een knuffel nodig? Dan is het F+R Hugs t-shirt helemaal iets voor jou. Met dit kledingstuk kun je telefonisch knuffels geven en ontvangen.
Om de "hug" te geven beschikt het shirt over sensoren en een techniek die het gevoel van de streling op het lichaam imiteert. De gever bepaalt waar de streling gegeven wordt, hoe krachtig deze is en hoe lang hij duurt. Telefonisch (voor de prijs van een sms'je) wordt de streling doorgegeven aan de Bluetooth-telefoon van de ontvanger. Deze telefoon - waarop wat Java-software geïnstalleerd moet worden - geeft de hug draadloos door aan het t-shirt die de knuffel op zijn beurt weer doorgeeft aan de drager.
Beide personen moeten natuurlijk wel zo'n shirt dragen. Om een hug te geven hoef je dan alleen over de gewenste plek op je eigen shirt te strelen en de naam van de ontvanger te fluisteren. De kracht en duur van de streling, de temperatuur van de huid en de hartslag van de knuffelgever worden opgemeten en op het shirt van de ander gereproduceerd. Heeft slechts één van beiden zo'n shirt dan geschiedt het geven of ontvangen van de knuffel via een sms-tekstberichtje. Maar dat is natuurlijk lang niet zo leuk als een echte virtuele knuffel.
De sensoren en het mechanisme dat de knuffel op het lichaam reproduceert kunnen uit het shirt worden verwijderd zodat het shirt kan worden gewassen. Na een wasbeurt kunnen ze weer eenvoudig worden teruggeplaatst.
Het F+R Hugs shirt moet eind 2005 op de markt komen tegen een prijs van circa 200 euro per stuk

Er zijn nog duizend van deze uitvindingen. Misschien wel fijn voor even maar redelijk idioot als je het aan mij vraagt. Achja ik heb nu denkelijk mensen aan een cadeauidee geholpen voor de komende maanden.

27-04-05

Rush Hour

De files, parkeergelegenheid, johnny's, meemees en venten met een klak. Deze medemensen en situaties geven ons het volledige spectrum van negatieve gevoelens. Bij het horen van deze woorden zoek ik momenteel zelfs al naar een toeter op mijn computer.
Maar één keer in de miljoen jaar zijn er mensen die van negatieve gevoelens iets creatief maken. Zoals hier het geval is met Rush Hour. Creatievelingen vormde het fileprobleem om tot een leuke puzzel. De puzzel is gemaakt voor kleine pagadders onder ons maar ook voor de grote pagadders. Het spelletje is te vinden in de colruyt of op het grote web Rush Hour

23-09-04

Perfect draft

Ach een Toontje kan af en toe dromen van geluk, liefde, een passionele nacht met Halle Berry en een eigen huisje. Mijn huisje van de toekomst zou een kleine movieroom bevatten. Met natuurlijk het beste geluid, een projector, cinemazetels en als het zou kunnen zelfs zo een oud popcorn machine. Wat ik ook wou is een ingebouwde BBQ en er naast een tapkraan. In de kelder zou ik dan een vatje zetten mmmm lekker bier gorgelgorgelgorgelgorgelgorgelgorgelgorgelgorgelgorgel
Excuseer me. Spijtig genoeg bestaat er ook een Marco Borsato die voor het gehele nederlands stuk wereld heeft besloten dat dromen bedrog zijn. Dus zal een mens met minder gelukkig moeten zijn. Karlsquell en een 50 cm televisie. Gelukkig zijn er nog steeds de creatieve mensen van Philips. Na de senseo kan je nu ook een biermachine in de keuken zetten. The perfect draft. Leuke is dat die niet zoveel meer kost dan de senseo. Hoe duur het bier wordt dat eruit komt is natruurlijk de vraag. Ik hoop dat ik de foto op het net krijg. Anders via google vind je ook info.
Juuuuuuuuuust, de vaten bevatten 6 liter niet erg veel maar de Makro is niet ver.