30-01-10

History of Gaming part 5

imagesHet nieuwe millennium, een bug en het einde van de wereld. Niets is minder waar voor de gamers. Met de Playstation 2 treden we een nieuw tijdperk binnen. Snellere laadtijden, fantastische graphics, coolere spelletjes grotere geheugenmogelijkheden. Je kunt met de Playstation 2 Online en je kunt er films op kijken. De Playstation is momenteel de console van de 21ste eeuw zoals de SNES die was voor de 20ste eeuw. Eigenlijk is dit ook een beetje het einde van de console en de start van echte multimedia entertainment systemen.

De Playstation 2 heeft op moment van release geen echte concurrent. Sega is verdwenen en Nintendo komt met de Gamecube en zijn eerste optische schijf achter het net vissen. Alleen met de Game-boy advance overleven ze als alleenheerser op de markt van de handhelds. Zoals gezegd was de pc in enorme opmars maar dit platform heeft enorm te kampen met z’n openbaarheid. Spelletjes en software zijn in geen of weinig moeite te kopiëren. Terwijl een Playstation al technische veranderingen moet ondergaan om piraterij toe te laten, wat ook niet altijd lukte. Ontwikkelaars richten zich terug meer op de performante console. Maar er was iemand met grootsere plannen. Een ontwikkelaar van OS die zijn programma’s in ieders huiskamer wou. Een multimedia systeem. Microsoft. Ze hadden alles in huis Direct X, de juiste programmatie, alleen nog een platform. In 2001 wordt er een nieuwe heerser geboren. De X-Box. Door zijn genetische verwantschap aan de pc, moest er voor de programmeurs weinig veranderen. Ze konden verder schrijven als ze deden voor de Windows draaiende pc, maar waren “beter” beschermd tegen piraterij vanwege de consolevorm. Zo komen we bij(na) vandaag. In 2004 was er nog een gigantische evolutie in de handhelds. De Playstation kwam uit in draagbare vorm. Nintendo komt met een touchscreen handheld naar buiten. Nintendo toont met dit klein grutje hun nieuw ingeslagen weg. Intuïtieve besturing, puzzel-gameplay en komische games lijkt hun strategie te worden. In bepaalde games kan je met een pen wolken tekenen maar als je ze weg wilt moet je blazen op je game-boy. Bij de consoles geen echte vernieuwingen meer van hetzelfde en gewoon sterker, krachtiger knapper. De Playstation 3, De Xbox-360 tonen meer spieren maar bieden dezelfde mogelijkheden alleen Up-to-date. Bijvoorbeeld zit er geen dvd-speler meer in de Playstation 3 maar een Blu-ray. Geen enorme innovaties. Echter is Nintendo terug en klaar voor de strijd. Met de Nintendo Wii toont de producent waarom we mogen zeggen dat zij in het gamen hebben uitgevonden. Met een totaal nieuwe manier van besturen en controleren van Games door de Wii remote slagen ze erin om de wereld te charmeren. Nostalgische gamers grijpen terug naar de Wii. Bij deze console is het gamen opnieuw de reden om de machine aan te zetten. Gameplay komt voor op graphics en geweld. Hierdoor zijn er natuurlijk een aantal anti-Wii’ers die de console kinderachtig vinden. Jammer genoeg was het succes van dit platform een beetje onderschat en zijn de ontwikkelaars in alle haast op de boot gesprongen waardoor de besturing niet steeds optimaal was. Maar door de lage prijs en online features waardoor klassieke spelletjes terug gespeeld kunnen worden, werd de Wii vaak de tweede console in huis. Naast een Playstation of X-box.

Daar zit ik dan, jaren na de eerste keer dat ik het klavier TSR-80 kapot tikte om decatlon te winnen. Een heel lange periode gestopt met gamen en dan voor mijn verjaardag een Wii gekregen met alles erop en eraan. Je mag zeggen wat je wilt, maar ik vind het gameplay ten top. Gemakkelijk om in te stappen maar om heel goed te worden is het geen eitje. Vooral omdat je gamers vanuit de wereld tegen je kunt krijgen in verschillende spelletjes. Goed ik ga nog Mario-karten tot later.

De commentaren zijn gesloten.