09-04-08

Vaal groen en blauw

IMG_4593Terwijl de witte wolken uit zijn mond sijpelde, sloot hij de ogen. Hij had hier liever niet gezeten, bedacht hij zich vluchtig.

Hij wou hier niet zitten en wou niet horen en niet zien.

De liters drank en zittende uren hadden zijn blaas doen opzwellen tot een kleine pompoen. Hij kon zich niet inhouden en trok daarom naar het donkere toilet. Terwijl hij daar zat en de namen en nummers van lang vertrokken tooghangers las overhoorde hij het geheim. De donkere wc in een bruin café veranderde helrood in zijn gedachten. Zo duistere woorden, zoveel onderwereld had hij nog nooit gehoord. Hij wou deze minuten wissen uit zijn gedachten. Het pakte op zijn hart en hij voelde zijn mond verdrogen. Hij bleef zitten tot de zwarte schaduwen verdwenen en de dauw wakker werd om naar de grassprieten te gaan voor hun dagelijkse taak van het hangen te vervullen. De muziek werd vermoord en hij stond op. Verzwakt en met schouderpijnen sjokte hij naar de uitgang. De deur werd vakkundig achter hem gesloten en hij stond op straat. De zon scheen verdwaald in zijn ogen maar de ochtendwarmte bracht geen genot. De kleuren waarvan hij dagelijks dronk en op plaat zette waren verdwenen. Hij liep naar huis, maar de steken in zijn borst werden harder en in plaats dat het ritme toenam verzwakte de slag per stappende stap. Het geheim zat op zijn ziel, het danste daar, maar hij wou er niet mee dansen. Zijn lippen bleven plakken op zijn tanden, zijn glimlach was al verstorven. Hij voelde zijn tenen krimpen en de jaren vielen in seconden neer op zijn inmiddels grijs geworden haren. Als oude bedelaar kwam hij thuis gestrompeld. De verrotting had toegeslagen, dat rook hij terwijl hij krakend zijn kleren op een hoop vouwde. Zijn dorre hart pufte onder iedere nieuwe slag en werd in slaap gefluisterd door dat ene geheim.

Hij zou het geheim nooit uitspreken want als het zou ontsnappen dan zou het iemand anders te pakken krijgen. Hij zou het nooit neerpennen want hij voelde dat, buiten zijn eigen zielsredding, dit enkel kwalijke gevolgen met zich meedroeg. Hij besloot te zwijgen en zijn hart besloot hetzelfde. Zijn geheim had gewonnen, maar in het zwarte zijn wist hij dat het geheim niemand meer zou overwinnen.

21:59 Gepost door Toontje in Verhalen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geheim, geheimen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.