06-04-08

Wetenschappelijke proeven

Heerlijk het weekend was weer een succes. Buiten het rusten en uitzweten van een tegenvallende werkweek horen huishoudelijke taken ook bij het weekend pakket. In dit geval was het frietketel uitkuisen, wat bovenaan het lijstje preikte. De brokken die er uitliepen zijn te bruin om hier degelijk in schrift te beschrijven. Maar laten we schrijven dat het zicht bevestigde dat ik bij de laatste bakbeurt denkelijk een kwaadaardige kanker opliep of er tenminste eentje gegeten had. Plots kwam het in mij op, hoe weten we dat eigenlijk.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat slecht frietvet je kansen op kanker verhogen. Is dit feit tot ons gekomen via een leuke enquete die de mensen op paliatieve moeten invullen. "Gelieve voor uw laatste adem te blazen even deze vragen te beantwoorden, in teken van de wetenschap." Misschien vinden de wetenschappers dat deze personen toch niets beter te bereiken hebben in hun leven dan hun wat verder te helpen. Misschien hebben enkele arme ratten hun leven lang slecht frietvet moeten zuipen om zo tot de conclusie te komen dat ze kanker kregen vanwege het gebruikte frietvet. Tja gewoon frietvet zal toch geen kwaad kunnen. Nu geen zorg vrienden van Gaia het gaat hier om crimineel slechte ratten. De goede ratten verschijnen in kindvriendelijke films zoals ratatouille of chicken run waar ze schattig Gents spreken. Dit is mij verteld geweest door een filmkenner met een bijna wetenschappelijke kennis.

Natuurlijk overdrijf ik, want wat een filmkenner zomaar zegt moet je niet gewoon aannemen. Hij heeft daar geen bewijzen voor aangebracht. Het is logischer dat we de uitspraken van wetenschappers, die geijkte testen op 5000 man gebruiken, die op hun beurt representatief zijn voor 6 miljard mensen, te geloven. Logischer is het om de nieuwsschrijver zomaar te geloven als die dit nieuws brengt. Het meest logische is, geloven dat God, Jaweh of Allah bestaat vanwege hetgeen er in boeken staat geschreven. Het zou belachelijk zijn om te geloven dat er goede ratten zijn om dat die in films verschijnen.

23:48 Gepost door Toontje in Gedachten/Meningen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kanker, onderzoek, statistiek |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.