07-02-11

Verkeersellende

Een weekend nog eens aan 10° heerlijk. Men zou bijna vergeten dat het nog dubbel zo warm moet zijn voor onzedige kledij. Echter een dikke maand geleden was deze domme gast minder goed gemutst.

De eerste vlokken, smeltend op ons gezicht. Voor een deel smeltend in de lucht. De Sint was nog niet aangemeerd of de Kerstman was aan het landen.  All I want for christmas is een welopgevoede menigte mensen die het besturen van hun ijzeren slee tot basisvaardigheid verheffen. Tijdens de voorbije maanden ontdekten we tijdens het olijk naar ons werk snorren dat chauffeurs en weer geen geslaagde combinatie vormen. Het is een mysterie, want een menselijke fout zou toch niet kunnen. Misschien is het de wagen die niet in staat is om te multitasken. Zet de ruitenwisser aan en de wagen kan plots niet meer boven de 85 km/u. De remlichten flikkeren zelfs is de auto meer dan 100 meter verwijderd van de voorligger. Het zijn niet de sneeuw, regen en ijzelplekken die verkeersellende veroorzaken. Het is die racende menigte die ofwel niet durft ofwel teveel durven.

Het is een beetje die Amerikaanse leuze. Guns don't kill people, people kill people, maar dan te vertalen naar cars, idiots drive and shit. Dus nu maar hopen dat iedereen zo dadelijk zijn beste gaspedaaltje voorzet

07:50 Gepost door Toontje in Actualiteit, Gedachten/Meningen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-01-10

Waar zijn de leiders

Wist men ten tijden van Ghandi dat geschiedenis werd geschreven? Wist iedereen dat toen Einstein leefde de wereld en wetenschap veranderde en wist men toen Martin Luther King droomde dat het nooit meer hetzelfde zou zijn? Aan de helden die er niet meer zijn dank voor je droom.

Tegen de ego’s die nu leven. Waar is jullie droom. Iedereen van jullie was ooit jong, had engagement, had passie en hoop op wat anders. Wat is er anders, sinds jullie leiden? De morele grenzen deinen uit en meer is mogelijk. Niet omdat wij het stuwen maar omdat het de naschokken zijn  van de generatie(s) hiervoor. Als je alles net verloren hebt zal je keihard vechten om niet terug te keren naar de nul. Als je alles gewonnen hebt zal je niets doen uit schrik om je positie te verliezen.

Martin Luther King gelukkige verjaardag (een beetje laat maar goed, wat zijn drie dagen in de eeuwigheid) en doe de groeten aan mijn vader en familie daar bij u.

 

Groeten Domme-Gast 

20:23 Gepost door Toontje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-11-09

Oscar Wilde

Oscar Wilde stierf als een bijna eenzame man. Na amper 45 jaar viel hij 109 jaar geleden ten prooi aan meningitis. Een van de grootste geniën van 2 eeuwen geleden stierf van een onbehandelde ooraandoening en niet door zijn extraverte levensstijl zoals velen zouden denken.

Toch wel gek van hoever we toch komen. Oscar kreeg een gevangenisstraf van 2 jaar omdat hij openlijk homoseksueel was. In de wereld van vandaag wordt deze redenering zelfs door conservatieve mensen als idioot aanzien. Nu goed er is nog wel een grote weg te gaan. De gemiddelde Vlaamse boer heeft weinig last van een lesbische koppels (op voorwaarde dat ze beide knap zijn). Maar liefde tussen twee mannen bijna overal nog steeds taboe. Met de liefde geen probleem maar wel onder een aantal voorwaarden van de maatschappij. Langs de andere kant doet de gaycommunity bitter weinig om een normaal beeld van zichzelf op te hangen. Als we homo’s in de media zien staan ze in strings te dansen, gaan ze volledig pink of zijn het bizarre stylisten die je een nieuw leven aankleden. Nu goed dat is de media en de media is nu eenmaal niet neutraal of objectief. Maar welke realiteit de mens aanneemt als waar is de hamvraag.


Nu het feit dat er per dag drie HIV besmettingen bij komen in deze kringen of dat er feestjes bestaan waar een HIV besmette persoon aanwezig is, om het allemaal spannender te maken. Geeft deze levenslustige mannen en vrouwen niet het respect dat ze van nature uit zouden moeten krijgen.

If it’s only about love it shouldn’t be a problem. If it’s only about image it’s nothing but trouble.

00:15 Gepost door Toontje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oscar wilde |  Facebook |

16-08-09

Plastiek en lijpo sucktie

foto_team_glenn

Eerder deze week verloor de knip en kap wereld en daarmee bekend Vlaanderen zijn haargoeroe. Glenn de man die zijn volk leerde wegwandelen van de zijstreep, tenzij die modieus en hip was, liet zijn laatste snurk in bijzijn van zijn liefhebbende familie.

Glenn raakte betrokken in een biologische oorlog met een bacterie die hem met huid en haar wou verslinden. Om de genadeloze en pijnlijke invallen op zijn vitale organen zo pijnloos mogelijk te laten verlopen lieten dokters de kapperszoon de rit uitslapen. Echter wakker zou hij nooit meer worden. De oorlog begon toen deze op dat moment kerngezonde man zich liet leegzuigen door een dokter met ijzeren staaf. Het vet kwam eruit maar een bacterie sloop binnen.

Op het toppunt of net over de heuvel van het leven, liet een man met vrouw en kind die niet ziek was en er in alle respect ook niet slecht uitzag, zich opereren. Omdat deze persoon in de spiegel zich niet kon vinden in hoe hij was ging hij naar de dokter. In plaats van meer te sporten, minder te eten of duizenden andere opties te proberen ging deze man naar de dokter. Het is niet mijn positie om te oordelen maar mensen die geen operatie nodig hebben zouden moeten verboden worden om naar het ziekenhuis te kunnen gaan. Een vrouw die zwanger is zou eens moeten beslissen om niet naar de dokter te gaan, de wereld zou springen. Maar een fysiek gezonde en niet misvormde man die vet laat wegzuigen voor het uiterlijk, dat kan.

Nu goed het lot heeft ons een les geleerd. Hopelijk denken veel meer mensen eens na over deze ingrepen. Het is niet zonder risico. Moet ik bloed gaan geven omdat ijdeltuiten zich kunnen laten opsmukken, met verlaagd risico? Het is zoals ik het altijd zeg, wees blij met je lijf en verzorg het. Als het kapot is krijg je van mama en papa geen garantie op het voertuig van je ziel. Als deze domme gast kan leven met zijn lijf waarom de rest dan niet?

 

 

 

 

16-09-05

Mijlpaal

JA ja ongelofelijk maar waar. Het is zover ik ben afgestudeerd. Bachelor in communicatiemanagement. :)

21:10 Gepost door Toontje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

25-05-05

Dit is de max

Voor alle superboetehaters. Denkelijk een flauwe lol maar als er wet kenners zijn laat me het graag weten of dat klopt. Even zitten lachen.

19:56 Gepost door Toontje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

02-10-04

Vaarwel rode grote auto

02 oktober 2004

Licht is leven
Leven is mooi
Na leven komt het grote licht

De Rode Citroën BX laat na een jaar onder eigendom en 15 jaar leven zijn baasje Toon Schepens droef en alleen achter.

Nu zondag omstreeks 15u00 zal de wake plaats vinden.De datum van het ter garage brengen van de overledene zal later worden bepaald.

Enkele woorden van Toon:
Lief BX-je, lieve auto van me. Dank je voor de tijden die ik met je heb meegemaakt. Gelachen, geweend en geroepen heb ik op je zetels. Sorry dat je me niet in mijn beste tijden hebt meegemaakt. Het enigste waarvan ik echt spijt heb, is dat ik nooit met je naar zee ben gegaan. Vaarwel en veel plezier op de eeuwige banen in de hemel.

16:05 Gepost door Toontje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

28-09-04

Nieuw leven op de planeet

Tja nog maar net was ik aan het klagen over mijn maag en aanhangsels, wanneer ik via mijn moeder hoorde dat ik nonkel ben geworden.
Zijn naam is Elias en alles lijkt goed te zijn. Ik ben nu voor de derde keer nonkel. Tja de andere twee zijn af en toe dikke eikeltjes. Nu ik vermoed dat mijn andere broer iets sterker is in een opvoeding geven dan de andere. Maar goed een leuke gebeurtenis. Dus ik doe nu een virtuele fles champagne open. POP

16:47 Gepost door Toontje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

23-08-04

De Schreeuw

Hoe stom kan een mens zijn. Een van de bekenste schilderijen in de geschiedenis van de mensheid is nu gestolen. Waarmee zijn die mannen bezig??? Verkopen kunnen ze niet doen want wie koopt bewust gestolen goederen en zelfs zou men dat doen kan men het niet uithangen want dan kan die mens het land niet meer buiten. Vragen voor losgeld is de enige optie maar zoals jullie zullen lezen in dit artikel van De Standaard loopt dit meestal falikant af voor de kidnapper.

OSLO - Twee gewapende overvallers gingen zondagochtend aan de haal met De schreeuw van Edvard Munch. Het schilderij heeft een fabelachtige waarde en geldt als een icoon van de kunstgeschiedenis.

Bij de buit hoort nog een ander beroemd schilderij van de Noorse meester, een Madonna. De brutale overval vond plaats in het Munch Museet in Oslo. De gemaskerde dieven bedreigden de bewakers met een vuurwapen. Ze dwongen één van hen om de schilderijen van de muur te halen en gingen ermee vandoor.

De politie arriveerde een kwartier later. De vluchtwagen en lijsten van de schilderijen werden later op de dag teruggevonden.

Het werk van Edvard Munch (1863-1944) wordt getypeerd door een schrijnende existentiële angst. Voortdurend beeldde hij ziekte en dood af. De schreeuw schilderde hij in 1893 na een mislukte liefdesrelatie. Het schilderij werd een symbool voor wanhoop en pessimisme. Door de felle kleuren en golvende lijnen oefende het een grote invloed uit op het expressionisme.

Er bestaan vier versies van het kleine werkje. Het Munch-museum bezit er twee, waarvan er een nu is ontvreemd. Een derde versie is in particulier bezit en de vierde versie bevindt zich in het Nationaal Museum in Oslo.

Die laatste versie werd in 1994 al een keer gestolen. De politie vond het werk toen na drie maanden terug in een hotelkamer in Asgardstrand, ten zuiden van Oslo. De dieven eisten destijds een losgeld van een miljoen dollar, maar dat bedrag is nooit betaald. Een veilinghuis schatte de waarde van De schreeuw toen voorzichtig op een bedrag van 45 miljoen euro.

(gvds)
23/08/2004 (gvds)

13:16 Gepost door Toontje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-08-04

Ik ben een Belg

Vandaag kreeg ik een mail in de bus van een kortzichtige Vlaming. Na een tijd zou je bijna geloven dat er geen andere zijn. Gelukkig is dat niet zo. De mail en mijn antwoord wou ik hier toch even kwijt

Een verkeersboete, het overkomt iedereen wel eens.
Los van het feit of u ze al dan niet terecht vond, u vraagt u zich misschien ook wel eens af wat er allemaal met de euro's van uw boete gebeurt. Het zal u als Vlaming waarschijnlijk niet eens meer verwonderen dat het merendeel van uw geld naar het Wallonië van Elio's PS verdwijnt.
De gemiddelde Vlaming betaalde in 2003 een kleine 25 euro aan verkeersboetes, de gemiddelde Waal amper 16 euro. En dan? Misschien zijn Vlamingen roekelozer in het verkeer dan de Walen ... Best mogelijk, maar we merken toch graag even op dat flitspalen in Wallonië bijna even zeldzaam zijn als vis in de Zenne. 14 flitspalen tegenover 501 (geteld op de site van Vlaamse overheid), waarvan liefst 153 in Vlaams Brabant, in Vlaanderen. De pakkans is in Wallonië bijzonder veel kleiner dan in Vlaanderen.
Maar daar gaat het eigenlijk helemaal niet over. Waar het wel over gaat, is de verdeling van de opbrengst van het zogenaamde boetefonds. Volgens het eerste verdelingsplan van de paarse regering krijgen de Vlaamse politiezones 3,26 euro per inwoner en de Waalse ... 6,52 euro per inwoner. Inderdaad, het dubbele!
Als deze verhouding wordt vergeleken met de meeropbrengst die het gevolg is van een stijging van het aantal uitgeschreven verkeersboetes, worden de feiten nog frappanter. De meeropbrengst in 2003 kwam voor 83% uit de zakken van de Vlamingen, voor 12% van de Brusselaars en voor amper 5% (!) uit Wallonië! Welke lumineuze verantwoording Verhofstadt en Stevaert hiervoor hebben, is tot op vandaag niet bekend. Feit is dat ze zich waarschijnlijk weer eens in de doeken hebben laten doen door Louis Michel en Elio Di Rupo. Vlaams geld in Vlaamse handen? Daar hebben ze in de regering nog nooit van gehoord.
Flits ... uw geld zit in Wallonië! Stuur dit maar door naar zoveel mogelijk Vlamingen.
Erwin Cassiman
Administratief Medewerker Secretariaat Faculteit Letteren & Wijsbegeerte
Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Brussel

Het antwoord
Beste Cassiman,Ik heb de voorkeur aan Belgisch geld in Belgische handen. Uw mail is met alle respect een beetje kortzichtig, niet? Ik ken de cijfers niet en u als opgeleide persoon zal deze beter kennen. Maar ik denk persoonlijk(weet het niet) dat de criminaliteitcijfers hoger liggen in Wallonië, dus is het dan niet normaal dat zij meer geld krijgen om deze te bestrijden. Trouwens en men zou dat eens moeten uitrekenen maar de Vlaming is nog steeds in de meerderheid in België dus om eerlijk te verdelen is het normaal dat wij per inwoner minder krijgen. Dat de pakkans in België overal gelijk moet zijn geef ik u volledig gelijk in, maar volgens uw mail is dat eigenlijk niet zo belangrijk.
Maar goed ik wil hier geen discussie beginnen. Gelieve in de toekomst op het einde van uw mails niet te zeggen stuur door naar alle Vlamingen maar stuur door naar geïnteresseerde Vlamingen ofzo. Stuur ons in het vervolg liever de posities door van werkende flitspalen. Dan betalen de Vlamingen minder boetes en gaat er minder geld naar het boetefonds en moet niemand klagen over slechte verdeling van fondsen.
Vriendelijke groeten Toon Schepens
ps: Toch ongeloofelijk, niet? Als Justin Henin een Olympische medaille wint dan hebben de Belgen gewonnen. Als het Clijsters zou zijn is het ineens een Vlaming die de eer van België red. En als het over geld gaat dan zijn het de Walen die ons bestelen.

Een kleine extra bedenking: Als we ons nu eens met z'n allen ons houden aan de snelheidsregels dan zijn onze straten veiliger en krijgen de "Walekoppen" minder geld. Zo zijn de weggebruikers en de doorgewinterde flamiganten gelukkig.
Laat ons bezig zijn met belangrijkere zaken.

16:04 Gepost door Toontje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

16-06-04

Pijnlijke zaak

Voor sommigen wederom een zwarte zondag. Voor blijkbaar veel Vlamingen (1000000) een goede en vervullende zondag. Trouwens we zijn met ongeveer 5 à 6 miljoen Vlamingen in dit land.
Trouwens ik ben voor Sp-a gegaan dus als er commentaren komen van Vl-blok aanhangers. Ja, ik ben links en ja dit is een eenzijdige berichtgeving.
Het is pijnlijk te zien dat de angst-cultuur die in Amerika weeldiger is dan hier, hier ook komt wonen. Trouwens dit is de enige cultuur waar immigratie of integratie voor mij niet is toegelaten. Angst brengt haat en zelfbehoud met zich mee. Ik vreesde deze trend reeds voor we moesten gaan stemmen.
Het wordt tijd dat de heersende machten zich verenigen en niet de anderen proberen zwart te maken.
Maar goed ik wil nog even dit aan jullie tonen. Het is een artikel uit de standaard. Ik moet hier wel toegeven dat ik sommige stukken heb weggelaten omdat deze niet altijd meer informatie geven maar eerder aan duiding doen. Voor de geinteresseerde kan je het volledige artikel lezen op deze webpagina
http://www.standaard.be/nieuws/binnenland/index.asp?ArticleID=GSK6MFPV

Test uw Vlaams Blok-gehalte
HEEL DIVERSE REDENEN VERANTWOORDELIJK VOOR SUCCES
Van onze redacteur
BRUSSEL - Waarom stemt haast een kwart van de Vlamingen voor het Vlaams Blok? Hierbij volgen alvast tien redenen die een rol hebben gespeeld.

1. Heldere communicatie.
Tijdens de jongste verkiezingscampagne sprong de communicatie van het Blok in het oog. Zijn affiches waren herkenbaar en bevatten bovendien inhoudelijke slogans. De gebuste folders oogden eenduidig, helder en to the point. Er zit nooit ruis op de Blok-boodschap. De werkelijkheid mag dan bijzonder gecompliceerd zijn, met een oneliner van een Blok-kopstuk lijkt de wereld weer eenvoudig. De tegenstander heeft meteen drie minuten nodig om te nuanceren.
2. Een echte volkspartij.2.
Goed tien jaar geleden bestempelden slimme professoren het Blok-electoraat als ,,mensen met een klein zelfbeeld''. Het was de tijd van de ,,kiezer die ongelijk'' had, een kreet die we dezer dagen opnieuw horen.
In alle lagen van de samenleving kan de partij op een solide aanhang rekenen. Dat vereenvoudigt ook de verdere groei. Het schaamtegevoel is weg.Het Vlaams Blok is een gewoon onderdeel van het politieke landschap geworden.
3. Vlaanderen houdt van underdogs.
Het cordon sanitaire is de levensverzekering van de underdogpositie van het Blok. Nu al vindt de helft van de Vlamingen dat de partij het recht heeft om mee het land de besturen. Dat zoiets niet kan, voedt hun onrechtvaardigheidsgevoel.
4. Migranten.
De Vlaming heeft de indruk dat er met twee maten en gewichten wordt gewerkt. Dit ,,gevoel van ongelijkheid'' zorgt dat Blok-kiezers ongegeneerd uitgaan van het Eigen volk eerst-principe, een eenvoudig uitgangspunt dat nogal wat Vlamingen aantrekt.
5. Weltschmerz.
Dat ongenoegen over de samenleving uit zich op twee manieren. Op microgebied gaat het om de zogeheten ,,spijtstemmers'', mensen die via het sleutelgat van een eigen probleem de samenleving te lijf gaan: een boete die te duur uitvalt, een veroordeling die onterecht is, een onfatsoenlijke belastingaanslag, een bouwvergunning die te laat werd afgeleverd.
Hier zijn er evenveel aanleidingen als kiezers. De Vlaming is trouwens niet langer beschaamd om zijn Blok-stem als chantagemiddel te gebruiken wanneer een en ander hem niet zint.
Op macrogebied gaat het om kiezers die worstelen met een te snel evoluerende samenleving. Niet iedereen is helemaal mee met de internetcultuur of heeft een goed oog in de uitbereiding van de Europese Unie. Sommige evoluties gaan gewoon te snel. Het Vlaams Blok geeft op zijn minst de indruk deze bevolkingsgroepen te respecteren.
6. Afkeer van traditionele partijen
Een stem voor het Vlaams Blok zegt in die zin trouwens meer over de afkeer voor de traditionele partijen dan over de voorkeur voor het Blok.
Daarbij speelt de ,,kwettercultuur'' een rol. Honderden ideetjes overspoelden Vlaanderen de jongste jaren. Er werd gekletst en getaterd dat het een lieve lust was. De terugkeer van brombeer Jean-Luc Dehaene was in die zin een welkome afwisseling.
De traditionele partijen maken het plaatje nog dramatischer door voortdurend de kiezers van het Blok te culpabiliseren door hen te verslijten voor racisten, malcontenten en egoïsten. Meteen slaan ze de deur naar de herovering van de stem dicht.
7. Egoïsme/individualisme.
Vlaanderen behoort tot de rijkste regio's ter wereld. Wie veel heeft, kan veel kwijtspelen. Zo'n attitude komt in de eerste plaats ten goede aan een partij die een gesloten maatschappijmodel promoot.
De aftakeling van gemeenschapsstructuren (het middenveld) versterkt dit. De verzuring binnen de samenleving krijgt op deze manier makkelijker vrij spel.
8. Negatieve campagne.
Het slotdebat op VTM was ontluisterend pijnlijk. Haast alle partijen maakten vrolijk ruzie met elkaar, met Vlaams Blok-kandidaat Filip Dewinter die op een haast schoolmeesterachtige manier het klasje tot de orde riep. De harde campagne tussen CD&V en de VLD heeft het Blok geen windeieren gelegd.
9. Details.
De grootste promotie voor het Vlaams Blok stond begin mei in Het Laatste Nieuws. De krant bracht een paginagroot verslag over de Gay Parade in Brussel en de grote aanwezigheid van diverse politieke partijen aldaar. Dat creëerde een beeld van politici die zo weinig om handen hebben dat ze zich dan maar met homoseksuelen bezighouden. De tijden dat homo's in de kast moesten blijven, is gelukkig voorbij. Politici mogen daaruit niet concluderen dat elke Vlaming warmloopt voor een homohuwelijk.
Overloperij is voor heel wat kiezers een zoveelste bewijs dat de politiek synoniem is voor postjes- en poenpakkerij waar de Vlaming zelf niet beter van wordt.
10. Partij van het gezond verstand.
Het programma van het Blok telt enkele extreme punten. Maar u zou ervan schrikken hoe ,,gewoontjes'' het gros van het programma is. Zeker het financiële luik van Doe de stemtest etaleerde het middle of the road-karakter van het Blok. Voor heel wat kiezers is de formatie dan ook niet meer dan de partij van het gezond verstand.

16:18 Gepost door Toontje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-04-04

Restless

Welkom vreemde wereld van de vrijgezellen

Sinds 3 april ben ik weer eens vrijgezel en om eerlijk te zijn ben ik het verleerd. Ik heb een relatie van 2 jaar achter de rug en we zijn samen uit elkaar gegaan.
Toch blijven er veel vragen in mijn achterhoofd spelen. Vragen die ervoor zorgen dat ik op dit uur nog achter mijn computer kruip om op deze weblog mijn hart uit te storten. Heb ik spijt dat we uit elkaar zijn. Eerst zei ik "ik weet het niet" maar nu zeg ik ja en neen. Ja omdat ik nog ongeloofelijk van haar hou en ik haar super hard mis. Ja omdat ik het gevoel heb dat ze alles is en was wat ik in een vrouw wou. Neen omdat ik besef dat we niet bij elkaar passen alhoewel dat zoiets relatief is.
Kunnen mensen perfect passen bij elkaar of mag er ruimte zijn voor ergernis. Of kan een relatie enkel standhouden als de verschillen miniem zijn.
Who knows en ik zal ook nooit te weten komen. Ik zit met nog enkele vragen, ik hoop dat ik haar gauw nog eens kan zien om op enkele van mijn vragen antwoord te krijgen.
Voor alle lezers sorry maar het moest eruit.

04:46 Gepost door Toontje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-02-04

The real valentine

Opnieuw een Heilige zonder verhaal, maar die wereldwijd wel vereerd wordt; vooral door verliefde stellen. Het heeft niets met elkaar te maken, daarom maar weer een toelichting. Het verhaal gaat dat Valentijn als bisschop in 270 te Rome onthoofd is. In een andere variant is Valentijn slechts een priester, maar evengoed een martelaar. Verder gaat het verhaal dat Valentijn een blind meisje genezen heeft, in een andere versie een mismaakte man.
Wat hebben verliefden dan met Valentijn gemeen? Waarom wordt Valentijn met een haan afgebeeld? Volksgeloof! Een haan is een van de meest potente vogels en veel vogels zouden vandaag met hun paring beginnen of ten minste hun partner uitzoeken, zoals ook een Middeleeuws gezegde suggereert. Zie hier de verheerlijking van de verliefde stellen. Deze traditie gaat overigens pas terug tot de Middeleeuwen en niet tot de Oudheid, zoals sommigen beweren. De laatsten maken graag een link naar Romeinse tradities, maar Valentijnsdag heeft geen Italiaanse achtergrond, wel een Franse of Engelse. Dus liggen de Middeleeuwen meer voor de hand. Toch zal zeker ook de invloed van de kerk meegespeeld hebben met uitbannen en kerstenen van de heidense vruchtbaarheidsfeesten in het voorjaar. In dit licht past Valentijnsdag heel goed in het rijtje van de christelijke feestdagen Maria Lichtmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren.

Dits de dach van Sente Valentine,op dien dach kiesen voghelkine hare ghenoete in den wouden.
Is het bos met St. Valentijn in het wit gehuld, dan zijn weiden en akkers van vreugde vervuld.
Zonneschijn op St. Valentijn,geeft goede wijn.
Dooi op St. Valentijn,doet veel water in de wijn.

17:47 Gepost door Toontje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-01-04

Wij willen de eerste zijn!

God ben ik even flink in mijn raap geschoten door het nieuws. Nu dat struikje(Bush) zijn plannen over de Maan en Mars heeft verteld grijpt iedereen terug naar de nostalgie. De eerste Amerikaan in de Ruimte en op de Maan en the American dream. Jakkes. De Russen waren niet zo zeer gebrand op De Maan ze wilden die enkel onderzoeken niet kolonialiseren zoals de Amerikanen willen. Eventjes alle feiten op een rij.

-1957 Eerste satteliet in de ruimte = USSR met Sputnik 1-0 USSR
-1957 Eerste levend wezen in de Ruimte = USSR met Leika en SputnikII 2-0 USSR.
Men moet er wel bij vertellen dat Leika spijtig genoeg bij terugkomst overleden is. Eerste Amerikaanse satteliet was er pas in 1958
-1959 Eerste menselijk object op de Maan = USSR met de LUNA 3-0 USSR
-1961 Eerste man in de ruimte = USSR met Yuri Gagarin hij bleef 108 minuten in de ruimte 4-0 USSR
-1963 Eerste vrouw in de Ruimte = USSR met Valentina Vladimirovna Nikolayeva Tereshkova 5-0 USSR
-1965 Eerste ruimtewandeling = USSR met Alexei Leonov 6-0 USSR
-1986 Eerste ruimtestation = USSR Met MIR 7-0 USSR
Dit is natuurlijk zeer eenzijdig maar als we optellen dan komen we maximum aan 7-3

In mijn ogen heeft USSR de ruimtewedstrijd gewonnen. Dus laten we die Amerikanen maar voor wat ze zijn en stop met ze te bejubelen.

23:58 Gepost door Toontje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-01-04

Jeugd komt te gemakkelijk aan drank

BRUSSEL -- De jongeren geraken te vlot aan alcohol. De wet zegt dat het verboden is aan min-zestienjarigen te verkopen of te schenken, maar oudere vrienden, de supermarkt of de nachtwinkel bieden een gemakkelijke manier om dat te omzeilen.Volgens de wet mag je geen alcoholhoudende dranken verstrekken aan jongeren onder de zestien jaar en geen sterke drank aan min-achttienjarigen. Maar in de praktijk blijkt daar nauwelijks op toe gezien te (kunnen) worden.,,We zitten in België nu eenmaal met een alcoholcultuur'', oordeelt Matrijs Geirnaert van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD). ,,Het wordt niet als een drug beschouwd. Welke jongere die om drank vraagt, wordt erop aangesproken dat hij geen zestien is? Vergeleken met Nederland en de VS is de controle hier onbestaande.''Een traditioneel drinkgelag zijn de laatste honderd dagen in het secundair. ,,Maar daar zit er een ommekeer in'', stelt Geirnaert vast, ,,vanuit een bekommernis zowel om hun reputatie als om de gezondheid van de leerlingen willen scholen die cultuur doorbreken. Ze organiseren meer leuke dingen op school of gaan met de leerlingen op uitstap.'',,Schiet niet op de cafés'', zegt Jan De Haes, kroegbaas in Heist-op-den-Berg en actief bij Horeca Vlaanderen.,,Je kunt de leeftijd niet van iemands gezicht aflezen. En wat als een oudere vriend twee biertjes aan de toog afhaalt? Een fatsoenlijke cafébaas let wel op wat hij aan wie schenkt. Maar die jonge gasten kunnen gewoon in de supermarkt of de nachtwinkel aan hun gerief geraken.''De Haes wijst ook op het fenomeen van de grote evenementen (festivals, openluchtfuiven) die door drankmerken gesponsord worden en waar er al helemaal geen toezicht op het alcoholverbruik bestaat.De VAD heeft al verscheidene campagnes op jongeren gericht, eerst op 12 tot 16-jarigen en dan op 17 tot 25-jarigen. ,,Wij kunnen niet meer doen dan sensibiliseren'', waarschuwt Marijs Geirnaert, ,,de ouders en de scholen moeten uiteindelijk de jongeren kritisch leren om te gaan met drank.''Volgens De Haes moet je het alcoholgebruik bij tieners niet dramatiseren. ,,In Heist is er ooit een onderzoek geweest en toen bleken tieners op café netjes cola of chocomelk te drinken. Wat verkiezen we: dat ze op café gaan en in het oog gehouden worden of dat ze zware drank in de winkel kopen en zich in het park, ongecontroleerd, lazarus zuipen?''©Copyright De Standaard

De reden waarom ik deze artikels opeenvolgend plaats is niet om moraliserend over te komen ik drink zelf vaak teveel. Ik doe dit omdat mijn eindwerk hier rond zal draaien. Het vorige heeft te maken met mijn voorliefde voor Duvel

01:02 Gepost door Toontje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Drank is den Duvel

Duvel Moortgat verkocht meer bier in eerste jaarhelft Belga BRUSSEL - De groep Duvel Moortgat heeft over de eerste helft van dit jaar de bedrijfswinst met 7,37 procent zien toenemen tot 5,43 miljoen euro. Het resultaat na belastingen bedroeg 2,81 miljoen, 12,83 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De groep zag ook de omzet met 14,25 procent groeien tot 31,49 miljoen euro. Duvel Moortgat verkocht over de eerste zes maanden van 2003 10,41 procent meer bier. Op de Belgische markt steeg de verkoop met 7,84 procent. Het merk Duvel realiseerde een vooruitgang met 8,7 procent en de abdijbieren van Maredsous met 8,8 procent. De buitenlandse activiteiten kenden een stijging van 16,33 procent en maken momenteel 32 procent van het totale verkoopvolume uit.Over heel het jaar verwacht Duvel Moortgat de vooropgestelde omzetgroei van 5 tot 10 procent te realiseren. De nettowinst zou in lijn liggen met het resultaat van vorig jaar. De groep boekte toen een winst van 5,16 miljoen euro. ©Copyright De Standaard

00:56 Gepost door Toontje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |